top-image

Slik øker du kattens velvære

Alle som har eller har hatt en katt, vet at katter kan være fantastiske følgesvenner. Det finnes faktisk vitenskapelige studier som viser at katteeiere er mer avbalansert og mindre stresset enn mennesker uten kjæledyr. Men hvordan vet du om katten din er like lykkelig som du?


RUTINER ER VIKTIG

For oss kan det kanskje virke litt kjedelig, men katter foretrekker de samme rutinene hver dag. Dette er faktisk ganske logisk. Katten patruljerer territoriet sitt flere ganger daglig – enten det er innendørs eller utendørs. Mange endringer kan føre til stress og bekymring for katten. Dette gjelder for alt, fra plasseringen av fôr- og vannskåler til kattetoalett og møblement i huset.

Hvis det er stadige endringer i kattens territorium, kan dette gå ut over kattens mentale velvære. Dette kan i sin tur føre til uønsket adferd som vi ofte betegner som «protestering», som for eksempel overdreven slikking eller kløing. Slik adferd bør alltid tas på alvor.

food

6 MÅTER Å AKTIVERE KATTEN PÅ

I tillegg til faste rutiner er det viktig at katten får både mental og fysisk stimulering. En katt som er mye alene hjemme kan bli svært passiv og oppleve tegn på mental sykdom. Her er noen forslag til ting du kan teste ut for å holde katten din aktiv og lykkelig.

 

  1. Oppmerksomhet. Vis katten din at du er der for den og at du bryr deg. Vær konsistent i adferden overfor katten og konsekvent når det gjelder hva katten får lov til og ikke.

  2. Porsjoner fôret. Legg gjerne deler av tørrfôret på forskjellige steder i huset, som for eksempel i vinduskarmen. I tillegg til at du oppfordrer til bevegelse hindrer du at katten spiser hele dagsrasjonen på én gang. Du kan også benytte aktivitetsballer slik at katten får følelsen av å jakte for å få tak i fôret.
        
  3. Aktivitet og læring. Hvis du innfører morsomme aktiviteter når katten din er liten, øker du kattens velvære og du gir den rutiner som vil være positive innslag gjennom hele livet. Hvorfor ikke bygge en agility-bane og lære katten å hoppe, krype eller løpe slalåm mellom hindre?      

  4. Frisk luft. Hvis katten liker det, kan du ta innekatten med ut i bånd og la den utforske omgivelsene. Det kan ta litt tid for katten å venne seg til båndet, og noen katter liker ikke dette i det hele tatt. Men hvis katten din liker det, kan du snart ha en trofast spaserkompis som nyter tiden utendørs. Pass på at du benytter en sele tilpasset katter og ikke bare et vanlig halsbånd.      
  5. Lag en lekeplass. En pappeske med et hull i eller en papirposer uten håndtak kan være gode leker for katten.

  6. Lek med leker. Det finnes et stort utvalg av leker som kan aktivisere katten din. Det er ikke bare kattunger og unge katter som liker å leke og jakte – eldre katter blir også gjerne med.

cat

Alt du trenger å vite om ID-merking av katten

En umerket katt kan være vanskelig å identifisere. Dette er også en av grunnene til at katter som blir borte ofte ikke blir gjenforent med eieren. Her kan du lære mer om forskjellige måter å merke katten din på, slik at dette ikke skjer med deg.

cat

Før du får deg en kattunge

Har du lyst til å skaffe deg en kattunge? Gratulerer! Her er en veiledning som hjelper deg med å ønske kattungen velkommen hjem til deg på best mulig måte.

cat

Hvordan vet jeg om katten min er overvektig?

Har du noen gang lurt på om du kanskje gir katten din for mange godbiter? Her er noen tips som kan hjelpe deg med å avgjøre om katten er overvektig eller ikke.

cat

Hva er smak og hvorfor er den viktig?

Hvis du har en kresen katt, vet du hvor vanskelig det kan være å finne et fôr katten spiser. Så hva kan du gjøre? Kanskje er det på tide å tenke nytt når det gjelder hva katten anser som et godt fôr? Istedenfor å se etter nye smaker, bør vi å se på smaksopplevelsen som et utvidet begrep.

cat

Ernæring for kastrerte eller steriliserte katter

Visste du at en katt kan leve nesten dobbelt så lenge hvis den blir kastrert eller sterilisert? Eller at kastrerte og steriliserte katter har en lavere risiko for å bli syke? Dette er gode nyheter for alle katteeiere. Men det er én ting du bør være ekstra oppmerksom på etter at katten din har blitt kastrert eller sterilisert – nemlig vekten!

cat

Slik øker du kattens velvære

Alle som har eller har hatt en katt, vet at katter kan være fantastiske følgesvenner. Det finnes faktisk vitenskapelige studier som viser at katteeiere er mer avbalansert og mindre stresset enn mennesker uten kjæledyr. Men hvordan vet du om katten din er like lykkelig som du?