top-image

Hva er smak og hvorfor er den viktig?

Hvis du har en kresen katt, vet du hvor vanskelig det kan være å finne et fôr katten spiser. Så hva kan du gjøre? Kanskje er det på tide å tenke nytt når det gjelder hva katten anser som et godt fôr? Istedenfor å se etter nye smaker, bør vi å se på smaksopplevelsen som et utvidet begrep.


HVA BESTEMMER SMAKSOPPLEVELSEN?

Et menneske har rundt 9000 smaksløker, mens en katt bare har rundt 500. I tillegg gjenkjenner katter bare fire av de fem grunnleggende smakene – surt, salt, bittert og umami. Siden kattene har så få smaksløker, er det flere andre ting som bidrar til smaksopplevelsen, eller smakeligheten som det også kalles.

 

HVORDAN LUKTER FÔRET?

Som du vet så er lukten av maten svært viktig for oss mennesker. For katter som har en mye bedre luktesans enn oss, er lukten enda viktigere. Overflaten som gjenkjenner luktmolekyler er ti ganger større hos katter enn mennesker. Dette, kombinert med kattens 65 millioner luktceller, sammenlignet med våre 2-10 millioner, gir katten en utrolig god luktesans. Da er det lett å forstå at lukten er en av de viktigste faktorene når katten avgjør om fôret smaker godt eller ikke.

food

SLIK FINNER DU FÔR SOM KATTEN DIN LIKER Å SPISE

Sørg aller først for at det ikke er noe i miljøet som gjør at katten er kresen. Noen katter nekter for eksempel å spise hvis kattekassen står for nær spiseplassen. Prøv ut forskjellige spisesteder og juster mindre ting i miljøet rundt spiseplassen. Dette kan raskt løse problemet for noen katter. 

Hvis det ikke hjelper å endre ting i miljøet, kan du vurdere en ny fôringsplan. Katter spiser vanligvis fra 10 til 20 små måltider hver dag. Prøv ut nye rutiner og server katten ferskt fôr flere ganger per dag. Dette kan bidra til å stimulere appetitten. Det kan også hjelpe å legge noe av maten i en leke. Dette bidrar til å stimulere det naturlige jaktinstinktet til katten, samtidig som det sørger for at katten er aktiv. Husk å alltid tenke på kattens alder, fysiologiske tilstand (f.eks. kastrert/sterilisert), livsstil og rase når du velger fôr. 

Det er også mange andre faktorer som kan påvirke kattens opplevelse av hvordan fôret smaker. Sykdommer og enkelte medisiner kan endre kattens appetitt. Nervøsitet, aktivitetsnivå og hormoner kan også virke inn. Eldre katter kan oppleve endringer i appetitten fordi sansene generelt sett blir dårligere. Hvis en katt har hatt problemer med tennene, kan det være lurt å velge et våtfôr eller bløtlegge tørrfôret i vann for å gjøre det lettere å tygge.

 

HUSK Å OPPBEVARE FÔRET KORREKT

Hvordan fôret oppbevares har stor innvirkning på smakeligheten. Forpakningen til tørrfôret holder fôrkulene ferske. Når du har åpnet sekken, bør du oppbevare fôret tørt og så lufttett som mulig. Oppbevar fôret i sekken, lukk sekken med en klemme og oppbevar hele sekken i en lukket beholder. Sørg også for at katten alltid har tilgang til ferskt vann og at skålene alltid er rene.  

 

cat

Alt du trenger å vite om ID-merking av katten

En umerket katt kan være vanskelig å identifisere. Dette er også en av grunnene til at katter som blir borte ofte ikke blir gjenforent med eieren. Her kan du lære mer om forskjellige måter å merke katten din på, slik at dette ikke skjer med deg.

cat

Før du får deg en kattunge

Har du lyst til å skaffe deg en kattunge? Gratulerer! Her er en veiledning som hjelper deg med å ønske kattungen velkommen hjem til deg på best mulig måte.

cat

Hvordan vet jeg om katten min er overvektig?

Har du noen gang lurt på om du kanskje gir katten din for mange godbiter? Her er noen tips som kan hjelpe deg med å avgjøre om katten er overvektig eller ikke.

cat

Hva er smak og hvorfor er den viktig?

Hvis du har en kresen katt, vet du hvor vanskelig det kan være å finne et fôr katten spiser. Så hva kan du gjøre? Kanskje er det på tide å tenke nytt når det gjelder hva katten anser som et godt fôr? Istedenfor å se etter nye smaker, bør vi å se på smaksopplevelsen som et utvidet begrep.

cat

Ernæring for kastrerte eller steriliserte katter

Visste du at en katt kan leve nesten dobbelt så lenge hvis den blir kastrert eller sterilisert? Eller at kastrerte og steriliserte katter har en lavere risiko for å bli syke? Dette er gode nyheter for alle katteeiere. Men det er én ting du bør være ekstra oppmerksom på etter at katten din har blitt kastrert eller sterilisert – nemlig vekten!

cat

Slik øker du kattens velvære

Alle som har eller har hatt en katt, vet at katter kan være fantastiske følgesvenner. Det finnes faktisk vitenskapelige studier som viser at katteeiere er mer avbalansert og mindre stresset enn mennesker uten kjæledyr. Men hvordan vet du om katten din er like lykkelig som du?