top-image

Alt du trenger å vite om ID-merking av dyr

En umerket katt kan være vanskelig å identifisere. Dette er også en av grunnene til at katter som blir borte ofte ikke blir gjenforent med eieren. Her kan du lære mer om forskjellige måter å merke katten din på, slik at dette ikke skjer med deg.


Tatovering eller chip?

Du kan velge å benytte en mikrochip eller en tatovering i øret for å merke katten din – eller begge deler. Mikrochipen settes inn under huden i nakken på katten, mens tatoveringen utføres i øret med en tang. Det er fordeler ved begge disse metodene.

En tatovering er lett å oppdage og gjør det enkelt for den som finner katten å lokalisere eieren. Finner du en katt med tatovering, er det bare å ta kontakt med Dyrebeskyttelsen. De har tilgang til det sentrale registeret over alle tatoverte katter, med adresse og telefonnummer til eieren. Blekket for disse tatoveringene kan imidlertid blekne over tid. Tatoveringen utføres vanligvis i venstre øre eller i begge ørene og består av fire til seks tegn – vanligvis en kombinasjon av tall og bokstaver. Tatoveringen skal alltid utføres av en veterinær under trygge og smertefrie forhold for katten.

Merking med chip utføres på en veterinærklinikk. Før du merker katten må du være sikker på at den ikke allerede er merket. Veterinæren kontrollerer dette med en chip-leser. Den nye chipen blir så testet før den settes inn. Plasseringen kan variere noe, men den settes vanligvis i nakken eller mellom skuldrene. Til slutt kontrollerer veterinæren at chipen viser korrekt nummer i henhold til kattens ID-sertifikat.

 

food

Chipen kan sitte på plass resten av kattens liv, og dette gjør det til en god investering og . Hvis du finner en chipet katt må du ta katten med til en veterinær eller ha tilgang til en chip-leser for å finne ut hvem som eier katten. Det lureste er å merke katten både med chip og tatovering. Dette øker sjansen for at du får katten igjen hvis den skulle bli borte eller skade seg.

I dag er merking med microchip den klart mest benyttede metoden.

 

SENTRALT REGISTER

I Norge er det i dag Dyreidentitet AS som fører registeret over merkede dyr. Veterinæren som utfører merkingen sender kontaktinformasjonen din sammen med ID-sertifikatet til kjæledyret til registeret etter merking. Dyreidentitet er åpent døgnet rundt, og her kan du alltid henvende deg for mer informasjon om merking av dyr eller for å finne eieren til et dyr med ID-merke.

cat

Alt du trenger å vite om ID-merking av katten

En umerket katt kan være vanskelig å identifisere. Dette er også en av grunnene til at katter som blir borte ofte ikke blir gjenforent med eieren. Her kan du lære mer om forskjellige måter å merke katten din på, slik at dette ikke skjer med deg.

cat

Før du får deg en kattunge

Har du lyst til å skaffe deg en kattunge? Gratulerer! Her er en veiledning som hjelper deg med å ønske kattungen velkommen hjem til deg på best mulig måte.

cat

Hvordan vet jeg om katten min er overvektig?

Har du noen gang lurt på om du kanskje gir katten din for mange godbiter? Her er noen tips som kan hjelpe deg med å avgjøre om katten er overvektig eller ikke.

cat

Hva er smak og hvorfor er den viktig?

Hvis du har en kresen katt, vet du hvor vanskelig det kan være å finne et fôr katten spiser. Så hva kan du gjøre? Kanskje er det på tide å tenke nytt når det gjelder hva katten anser som et godt fôr? Istedenfor å se etter nye smaker, bør vi å se på smaksopplevelsen som et utvidet begrep.

cat

Ernæring for kastrerte eller steriliserte katter

Visste du at en katt kan leve nesten dobbelt så lenge hvis den blir kastrert eller sterilisert? Eller at kastrerte og steriliserte katter har en lavere risiko for å bli syke? Dette er gode nyheter for alle katteeiere. Men det er én ting du bør være ekstra oppmerksom på etter at katten din har blitt kastrert eller sterilisert – nemlig vekten!

cat

Slik øker du kattens velvære

Alle som har eller har hatt en katt, vet at katter kan være fantastiske følgesvenner. Det finnes faktisk vitenskapelige studier som viser at katteeiere er mer avbalansert og mindre stresset enn mennesker uten kjæledyr. Men hvordan vet du om katten din er like lykkelig som du?