top-image

Hvordan vet jeg om katten min er overvektig?

Har du noen gang lurt på om du kanskje gir katten din for mange godbiter? Her er noen tips som kan hjelpe deg med å avgjøre om katten er overvektig eller ikke.


OVERVEKT ELLER SYKELIG OVERVEKT?

Overvekt er definer som 10-19 % over idealvekten, mens sykelig overvekt er definert som over 20 % av idealvekten. For en katt som er fire kg, vil en vektøkning på 0,4 kg bety at katten er overvektig. Den lille ekstra vekten kan øke risikoen for følgende lidelser, samt en hel del andre problemer:

  1. Diabetes

  2. Lidelser i urinveiene

  3. Artrose

I tillegg til å bare se på selve vekten kan veterinæren benytte et verktøy som kalles Body Condition Score. Dette er en indeks som hjelper veterinæren med å vurdere kattens hold ved å se på katten i profil og ovenfra, samt vurdere fettmengde og muskelmasse ved å kjenne på katten. Denne metoden tar ikke hensyn til rasestandarder, men vurderer hva som er sunt og hva som ikke er det.  

BCS-verdiene strekker seg over en skala fra 1 til 9. En verdi mellom 1 og 3 betyr at kjæledyret er svært tynt, fra 4 til 5 er idealvekt, 6 er overvektig og 7-9 er definert som sykelig overvektig. Hvis kjæledyret får en verdi på 6 eller mer, bør det settes på en diett for å redusere vekten. 

food

EIEREN HAR STØRST INNFLYTELSE

Vi har i dag mye kunnskap om forskjellige aspekter ved sykelig overvekt. Så hvorfor er det fremdeles så mange kjæledyr som er overvektige? Studier har vist at 98 prosent av tilfellene er forårsaket av eieren. Dette kan for eksempel være på grunn av feil fôrvalg, for mange godbiter og for lite aktivitet.

Ett av de største problemene er imidlertid at mange eiere ikke kan eller vil se at kjæledyret er overvektig. Hvis du har problemer med å avgjøre om kjæledyret ditt er overvektig eller ikke, kan du be en venn eller et annet familiemedlem om å ta en titt på katten. Eller enda bedre, ta katten med til veterinæren for å få den vurdert for overvekt. 

 

HVA KAN DU GJØRE?

  1. Hør på veterinæren. Hvis veterinæren sier at det er på tide å sette katten på en diett for å redusere vekten, er det fordi veterinæren ønsker det beste for katten og vil at den skal leve et så sunt og langt liv som mulig.

  2. Fokuser på ernæringen. En godbit på 100 kalorier virker kanskje ikke mye for et menneske på nærmere 70 kg, men dette utgjør over 50 % av dagens energiinntak for en katt på 3,6 kg! Hvis du bare reduserer kattens normale fôrinntak for å kompensere for dette, kan det både føre til feilernæring og en ulykkelig katt. Veterinæren kan utarbeide et trygt og effektivt program for vektreduksjon for katten din, samt gi råd om hvilket fôr som egner seg best til vektreduksjon

  3. Dra nytte av kattens naturlige adferd. Katter er jegere. En leke som gir fra seg fôrbiter ved lek oppmuntrer katten til å leke og brenne kalorier på samme tid.  

cat

Alt du trenger å vite om ID-merking av katten

En umerket katt kan være vanskelig å identifisere. Dette er også en av grunnene til at katter som blir borte ofte ikke blir gjenforent med eieren. Her kan du lære mer om forskjellige måter å merke katten din på, slik at dette ikke skjer med deg.

cat

Før du får deg en kattunge

Har du lyst til å skaffe deg en kattunge? Gratulerer! Her er en veiledning som hjelper deg med å ønske kattungen velkommen hjem til deg på best mulig måte.

cat

Hvordan vet jeg om katten min er overvektig?

Har du noen gang lurt på om du kanskje gir katten din for mange godbiter? Her er noen tips som kan hjelpe deg med å avgjøre om katten er overvektig eller ikke.

cat

Hva er smak og hvorfor er den viktig?

Hvis du har en kresen katt, vet du hvor vanskelig det kan være å finne et fôr katten spiser. Så hva kan du gjøre? Kanskje er det på tide å tenke nytt når det gjelder hva katten anser som et godt fôr? Istedenfor å se etter nye smaker, bør vi å se på smaksopplevelsen som et utvidet begrep.

cat

Ernæring for kastrerte eller steriliserte katter

Visste du at en katt kan leve nesten dobbelt så lenge hvis den blir kastrert eller sterilisert? Eller at kastrerte og steriliserte katter har en lavere risiko for å bli syke? Dette er gode nyheter for alle katteeiere. Men det er én ting du bør være ekstra oppmerksom på etter at katten din har blitt kastrert eller sterilisert – nemlig vekten!

cat

Slik øker du kattens velvære

Alle som har eller har hatt en katt, vet at katter kan være fantastiske følgesvenner. Det finnes faktisk vitenskapelige studier som viser at katteeiere er mer avbalansert og mindre stresset enn mennesker uten kjæledyr. Men hvordan vet du om katten din er like lykkelig som du?