top-image

Før du får deg en kattunge

Har du lyst til å skaffe deg en kattunge? Gratulerer! Her er en veiledning som hjelper deg med å ønske kattungen velkommen hjem til deg på best mulig måte.


VELGE KATT

Før du bestemmer deg for hvilken katterase du ønsker, er det lurt å finne så mye informasjon om rasene som mulig. Les bøker, søk på nettet og snakk med andre katteeiere om deres erfaringer. Hvorfor ikke besøke en katteutstilling hvor du kan se hvordan katterasene ser ut? Sjekk også at ingen i familien er allergiske mot katter.

Hvis du ikke har hatt kjæledyr før, anbefales det å velge to katter. Det samme gjelder hvis du er borte store deler av dagen. Katter som har selskap i hverandre, blir ofte roligere enn de som er alene.

FØR DU KJØPER

Mattilsynet anbefaler at en kattunge bør være minst 12 uker gammel før den forlater moren. Hvis kattungen skilles fra moren for tidlig, er det en større risiko for at den utvikler adferdsproblemer og blir usikker som voksen.

Alle katter som er registrert hos NRR har en stamtavle. Katter som benyttes til avl eller som stilles ut, bør også være ID-merket. Det er ingen lov som krever at katter er merket. Men til flere som er merket, til større er sjansen for at de kan gjenforenes med eieren om de blir skadet eller kommer bort. Når du kjøper en kattunge, bør du også passe på at den er vaksinert og at den har vært til kontroll hos veterinæren.

PLANLEGG TUREN HJEM

Hvis du ønsker å hente kattungen og kjøre den hjem med bilen, er det viktig at du planlegger dette på forhånd. Det kan være stressende og farlig å kjøre med kattungen løs i bilen – for dere begge. Benytt heller et transportbur og dekk det til med et pledd. At det er mørkt i buret bidrar til at kattungen føler seg trygg og beskyttet under turen. Vær oppmerksom på at bilturen kan være stressende for kattungen, og dette kan føre til små uhell. Ta med en rull med tørkepapir og et ekstra pledd, for sikkerhets skyld.  

 

ØNSK KATTUNGEN VELKOMMEN

Kattungen kan føle seg alene på grunn av at den nå er skilt fra moren og søsknene. For å gjøre overgangen så lett som mulig er det viktig å forberede hjemmet på det nye familiemedlemmet. Sørg for at kattungen har et behagelig sted å sove, leker å leke med, et sted til fôr og vann, og en lett tilgjengelig kattekasse. Det er også viktig at kattungen får sitt eget sted der den kan trekke seg tilbake og være alene hvis den ønsker det. Ikke forstyrr kattungen mens den spiser eller sover. Pass også på at du benytter den kattematen kattungen er vant til i starten. Kattungens mage er nemlig svært sensitiv når det gjelder endringer på dette stadiet.

Fjern verdifulle ting du er redd for – kattungen skjønner ikke forskjellen på lekene sine og dyre gjenstander i hjemmet. Dette er noe du må prøve å lære kattungen over tid. I begynnelsen kan det være lurt å gi katten tilgang til en begrenset del av hjemmet, spesielt hvis du bor i et stort hus. Etter hvert som kattungen vokser til, kan du la den få tilgang til større deler av boligen. Hvis kattungen kommer fra et hjem med barn eller andre husdyr, er den vanligvis bedre forberedt på lyder og bevegelser i hjemmet. Unngå å skille kattungen fra resten av familien når du får gjester. Lær heller kattungen hvor den har lov til å være.

food

DE FØRSTE DAGENE I DET NYE HJEMMET

La kattungen oppdage det nye hjemme trinn for trinn, og prøv å dempe din egen og barnas entusiasme ved å opptre rolig og forsiktig rundt kattungen. Hvis kattungen vokser opp i et miljø som er bråkete og intenst, kan den bli nervøs og engstelig. Det er også viktig at du finner en god balanse mellom å la kattungen være alene og aktivisere den ved å leke med den og være sammen med den.

HJELP KATTEN MED Å FINNE SEG TIL RETTE

Kattungen deler omgivelsene sine i fire områder – ett område for spising, ett område for hvile, ett for hygiene og ett for lek. Du må respektere disse områdene. Hvis kattungen ikke er komfortabel med hvordan disse områdene fungerer, kan det føre til adferdsproblemer.

FOR Å HJELPE KATTEN MED Å SKAPE DISSE FIRE OMRÅDENE, KAN DU PLASSERE UT FØLGENDE TING: 

Og ett siste tips! Prøv å ordne det slik at du kan hente kattungen til helgen. Det er nemlig en god idé å sette av litt ekstra tid de første dagene til å fokusere på det nye familiemedlemmet. 

cat

Alt du trenger å vite om ID-merking av katten

En umerket katt kan være vanskelig å identifisere. Dette er også en av grunnene til at katter som blir borte ofte ikke blir gjenforent med eieren. Her kan du lære mer om forskjellige måter å merke katten din på, slik at dette ikke skjer med deg.

cat

Før du får deg en kattunge

Har du lyst til å skaffe deg en kattunge? Gratulerer! Her er en veiledning som hjelper deg med å ønske kattungen velkommen hjem til deg på best mulig måte.

cat

Hvordan vet jeg om katten min er overvektig?

Har du noen gang lurt på om du kanskje gir katten din for mange godbiter? Her er noen tips som kan hjelpe deg med å avgjøre om katten er overvektig eller ikke.

cat

Hva er smak og hvorfor er den viktig?

Hvis du har en kresen katt, vet du hvor vanskelig det kan være å finne et fôr katten spiser. Så hva kan du gjøre? Kanskje er det på tide å tenke nytt når det gjelder hva katten anser som et godt fôr? Istedenfor å se etter nye smaker, bør vi å se på smaksopplevelsen som et utvidet begrep.

cat

Ernæring for kastrerte eller steriliserte katter

Visste du at en katt kan leve nesten dobbelt så lenge hvis den blir kastrert eller sterilisert? Eller at kastrerte og steriliserte katter har en lavere risiko for å bli syke? Dette er gode nyheter for alle katteeiere. Men det er én ting du bør være ekstra oppmerksom på etter at katten din har blitt kastrert eller sterilisert – nemlig vekten!

cat

Slik øker du kattens velvære

Alle som har eller har hatt en katt, vet at katter kan være fantastiske følgesvenner. Det finnes faktisk vitenskapelige studier som viser at katteeiere er mer avbalansert og mindre stresset enn mennesker uten kjæledyr. Men hvordan vet du om katten din er like lykkelig som du?