top-image

Ernæring for kastrerte eller steriliserte katter

Visste du at en katt kan leve nesten dobbelt så lenge hvis den blir kastrert eller sterilisert? Eller at kastrerte og steriliserte katter har en lavere risiko for å bli syke? Dette er gode nyheter for alle katteeiere. Men det er én ting du bør være ekstra oppmerksom på etter at katten din har blitt kastrert eller sterilisert – nemlig vekten!


HOVEDSAKELIG POSITIVE VIRKNINGER

Kastrering og sterilisering forbindes med flere positive virkninger. Den mest innlysende virkningen er at du ikke lenger trenger å uroe deg for uønskede kattunger. Kastrering og sterilisering reduserer også annen seksuell relatert adferd, som hannkattens konstante markering. Det reduserer også risikoen for seksuelt overførbare sykdommer.

En annen positiv virkning er at kastrerte og steriliserte katter har redusert risiko for å bli involvert i uhell og slåsskamper som kan føre til infeksjoner og sykdommer. Dette er også den viktigste forklaringen på hvorfor en kastrert eller sterilisert katt lever nesten dobbelt så lenge som en intakt katt.

Det finnes også noen ulemper. Når katten kastreres eller steriliseres, reduseres kroppens energiomsetning samtidig som appetitten økes. Med andre ord, risikoen for overvekt øker betraktelig.

 

MELLOM 20 OG 40 PROSENT AV KATTENE I NORGE ANTAS Å VÆRE OVERVEKTIGE

Overvekt er et stadig økende problem i kattebestanden. Den ekstra vekten er ofte et resultat av en lite aktiv livsstil og et for stort fôrinntak. Diabetes og artritt er lidelser som er overrepresentert blant overvektige katter.

En overvektig katt kan endre adferd på forskjellige måter. Den vasker seg mindre, noe som kan føre til hudproblemer. Den går også sjeldnere til kattekassen enn friske katter, og dette kan føre til urinveisproblemer.

food

FOREBYGG OVERVEKT MED RIKTIG ERNÆRING

Hos Royal Canin har vi lang erfaring med å utvikle fôr til kjæledyr, også fôr som er spesielt tilpasset behovene til kastrerte og steriliserte katter.

For å hindre at katten blir overvektig har et fôr til kastrerte eller steriliserte katter et lavere energiinnhold og fôrkulene veier mindre (lavere tetthet). Slik kan katten fremdeles spise et relativt stort måltid uten å legge på seg. I tillegg er fiberinnholdet høyt, noe som bidrar å gi en god metthetsfølelse etter hvert måltid.

Fôret hjelper også til med å redusere risikoen for urinveislidelser ved å kontrollere pH-verdien. Fôrene våre til kastrerte og steriliserte katter inneholder lett fordøyelige proteiner og viktige vitaminer som E og C, samt taurin og lutein, som fremmer kattens immunsystem.

cat

Alt du trenger å vite om ID-merking av katten

En umerket katt kan være vanskelig å identifisere. Dette er også en av grunnene til at katter som blir borte ofte ikke blir gjenforent med eieren. Her kan du lære mer om forskjellige måter å merke katten din på, slik at dette ikke skjer med deg.

cat

Før du får deg en kattunge

Har du lyst til å skaffe deg en kattunge? Gratulerer! Her er en veiledning som hjelper deg med å ønske kattungen velkommen hjem til deg på best mulig måte.

cat

Hvordan vet jeg om katten min er overvektig?

Har du noen gang lurt på om du kanskje gir katten din for mange godbiter? Her er noen tips som kan hjelpe deg med å avgjøre om katten er overvektig eller ikke.

cat

Hva er smak og hvorfor er den viktig?

Hvis du har en kresen katt, vet du hvor vanskelig det kan være å finne et fôr katten spiser. Så hva kan du gjøre? Kanskje er det på tide å tenke nytt når det gjelder hva katten anser som et godt fôr? Istedenfor å se etter nye smaker, bør vi å se på smaksopplevelsen som et utvidet begrep.

cat

Ernæring for kastrerte eller steriliserte katter

Visste du at en katt kan leve nesten dobbelt så lenge hvis den blir kastrert eller sterilisert? Eller at kastrerte og steriliserte katter har en lavere risiko for å bli syke? Dette er gode nyheter for alle katteeiere. Men det er én ting du bør være ekstra oppmerksom på etter at katten din har blitt kastrert eller sterilisert – nemlig vekten!

cat

Slik øker du kattens velvære

Alle som har eller har hatt en katt, vet at katter kan være fantastiske følgesvenner. Det finnes faktisk vitenskapelige studier som viser at katteeiere er mer avbalansert og mindre stresset enn mennesker uten kjæledyr. Men hvordan vet du om katten din er like lykkelig som du?